2014. nov 03.

A cukorbetegség és a szex (16+)

írta: magyarm
A cukorbetegség és a szex (16+)

Az alábbiakban egy olyan témával szeretnék foglalkozni, ami igencsak intim. Mint azt a blog írásának kezdetén leírtam, a saját tapasztalatimat szeretném megosztani veletek, ez most sem lesz másképpen, de engedjétek meg, hogy néhány másoktól hallott tapasztalatot is leírjak, természetesen név nélkül, hiszen senki nem szereti ország-világ előtt vállalni az esetleges problémáit.

Kép19.png

A cukorbetegség szívás. Aki ezt tagadja, az vagy nem cukorbeteg, vagy buddhai nyugalommal és megértéssel rendelkezik. Ez az alapvetés a szexualitásra is igaz, hiszen egy olyan betegségről beszélünk, aminek az egyik szövődménye – sok egyéb borzalom mellett – az impotencia. Az ember ezt még csak-csak elfogadná, hiszen a szövődményeket elkerülni, illetve késleltetni lehetséges, de az már tényleg mindennek a teteje, hogy a hétköznapi, szövődménymentes cukorbeteg szexuális életébe is bepofátlankodik a cukorbetegség. Nem nagyon olvastam még erről a témáról sehol, ha pedig mégis, akkor az elkeseredett, potenciazavarokkal küzdő negyveneseket akarják meggyőzni arról, hogy lehet, hogy cukorbeteg vagy, ha nem áll fel. Persze ez tulajdonképpen igaz, de miért nem olvasok egyetlen olyan beszámolót sem, ami a fiatal cukorbetegeknek szól. Mondjuk arról, hogy a vércukrod igenis befolyásolja a libidódat. Ennél a résznél persze eljutottunk megint oda, hogy az embernek magáról kell beszélnie, ami egy ilyen témában akár kellemetlen is lehet. Az alábbiakban leírom, amiket én tapasztaltam, vagy velem osztottak meg más fiatal cukorbetegek. Remélem más is kihasználja az internet anonimitását és beszámol a saját tapasztalatairól, problémáiról, megfigyeléseiről.

A szex és a hipó

Mint tudjuk a szex egy mozgásfajta, méghozzá – esetenként – az intenzívebb mozgáshoz tartozik. Ennek folyománya, hogy nem kifejezetten praktikus alacsony vércukorral nekikezdeni. Sajnos azt látom, hogy folyamatosan ismételnem kell magamat, és elmondani, hogy olyan tevékenység előtt, ami befolyásolja a vércukorszintet, mérni kell. Természetesen ez kiválóan megöli a spontaneitást, hiszen kinek van kedve a célegyenesben a vércukorméréssel szórakozni. Ennek ellenére nem árt, hiszen a hipó negatív irányba befolyásolhatja a teljesítményt is.

A szex és az inzulinpumpa

Szinte az első kérdés szokott lenni, amikor megmutatom a pumpát, a fürdés után, hogy ezzel mégis hogy a fenébe lehet szexelni. Ilyenkor egy jól irányzott mozdulattal lecsatolom a pumpát, hiszen ennél többet a való életben sem kell tenni ahhoz, hogy „ne lógjon ki belőlünk valami”. Felhívnám azon ritka csoportba tartozók figyelmét, ahol a pár minkét tagja cukorbeteg egy problémára: ne cseréljétek össze a pumpátokat, mert akár egészen komoly zavart is tud okozni.

A szex és a magas vércukor

A magas vércukor sokféleképpen hat a szexuális életre. Hosszú távú hatásait ismerjük, de rövidtávon is igen problémás tud lenni. Itt persze hozzá kell tenni, hogy van az a helyzet, amikor a legmagasabb cukor sem tud gátat szabni a potenciának, de van olyan is, hogy leggyönyörűbb, legkívánatosabb nő sem tudja ellensúlyozni a 25-ös cukrot.

Persze nem csak a férfiaknak kell aggódni, hiszen a természet nagyon igazságosan teremtett minket, így bajból is szépen, megosztva kaptunk. A nőknél is jelentkezhet a libidócsökkenés, de neki a a cukorbetegség okozta hüvelyszárazság miatt a különböző felemelő és kellemes fertőzéseket is könnyebb elkapni. Mondanom sem kell, hogy kigyógyulni is nehezebb belőlük.

Ha ezekre még mind legyinteni tudsz, akkor elfelejtkeztél a terhességről, illetve arról, hogy ameddig egy egészséges embernek – bizonyos élethelyzetben – akár bele is férhet egy nem tervezett gyerek, ez egy cukorbetegnél gyakorlatilag teljesen kizárt, így foggal-körömmel védekezni kell, kockáztatni nem érdemes.

Nem egyszerű a helyzet akkor sem, ha mi vagyunk cukorbetegek, de akkor sem, ha a barátunk, barátnőnk, feleségünk, férjünk, hiszen az egyébként is sokszor nem azonos szexuális vágyat még több tényező befolyásolja. Tudomásul kell venni, hogy a vércukor sajnos tud olyan hatással lenni a partnerünkre, ami miatt a legkevésbé sem kívánja a közeledésünket. Ráadásul a tinik alapvetően sem nagy önbecsülését egy-két – a cukra miatti – sikertelen akció is lenullázhatja, különösen akkor, ha fogalma sincsen arról, hogy erről nem ő, hanem a cukra tehet.

 FOLYTATÁS: UTÁLOM A BETEGSÉGEMET!

Kíváncsi vagyok, hogy ti éltetek-e át hasonló helyzeteket, akár cukorbetegként, akár egészségesként, cukorbeteg partnerrel! Írjatok itt, e-mailben, vagy Facebook-on!

Kérdés, óhaj, sóhaj, tipp, trükk, hasfájás, anyázás:

diabteen@gmail.com

Ha tetszett, vagy hasznosnak találtad az írásomat, akkor oszd meg kérlek ismerőseiddel, hogy minél több emberhez eljusson!

Nem minden írásom kerül ki Index-re, ezért kövess, hogy azonnal értesülj, ha új történetem jelenik meg!

Csatlakozzatok a Facebook-on is!

 

Szólj hozzá

index sport szex terhesség cukorbetegség veszély problémák tini kezelés inzulin diabetes libidó csökkenés idegesség hipó teenager hiper első élmény inzulinpumpa hypoglycemia